Så rengör man tegelvägger

Det finns ett fundamentalt problem med att rengöra tegelväggar, och det är hur den ser ut med den tuffa texturen som är så vanligt på tegelväggar. På grund av dess textur på ytan så kommer du ofta att hitta beläggningar av mycket olika saker, såsom damm, på tegelväggen.

Hur man rengör tegelväggar

rengör dina tegelväggar enkelt
Tegelrengöring som är enkel och effektiv

Naturligtvis så kommer det tegel som sitter på utsidan av ditt hem ta mer stryk än det som sitter på insidan av hemmet. Så det bör inte komma som en överraskning att höra att det tegel som sitter på utsidan behöver en rutinenlig rengöring mycket oftare än det som sitter inomhus. Detta på grund av alla de olika väderelement som teglet utomhus måste kämpa emot och utsätts för.

Även om teglet på utsidan av ditt hem blir smutsigare mycket fortare, så är rengöringsprocessen faktiskt mycket enklare. Det du rent generellt behöver göra för att få bort allt smuts och grus är att helt enkelt spola av den med vattenslangen och vanligt vatten. Ibland kan du vilja använda ett rengöringsmedel med natriumfosfater, såsom TSP, för att få bort den smuts som är svår att komma åt, då det är ett extremt effektivt rengöringsmedel som ofta används på tuffare material, såsom tegel, men se till att du är försiktig då du använder det.

En annan effektiv metod för att rengöra tegel är att använda ammoniak. I detta fall behöver du bara blanda lite ammoniak med vatten och applicera på tegelstenarna för att få bort smutsen. Det är en väldigt effektiv metod, men precis som när man använder TSP, var säker på att du är extra försiktig då du hanterar det.

Även om det kanske ser ut som att ytorna på tegelstenarna som man hittar inne i hemmet är fria från underhåll jämfört med de ute, så är det helt enkelt inte sant då den porösa ytan av teglet som sitter på insidan hemmet faktiskt gör den precis mottaglig för smuts och damm, som det tegel som sitter på utsidan. I denna situation så skulle det uppenbarligen vara ett misstag att använda en högtryckstvätt, så försök hellre med en rengöring för hand som också kommer att bevara den röda färgen på tegelstenarna.

En av de mindre kända metoderna för att rengöra tegel är att använda en kemikalie som heter borsyra. Doppa en handduk i lite av denna syra och tyckt hårt och stadigt mot tegelväggen. Detta kommer med säkerhet att få bort alla oönskade beläggningar på ditt tegel.

Precis som namnet redan hintar om, så kan borsyra vara rätt farligt att arbeta med. På grund av detta så är det alltid en bra idé att åta de rätta försiktighetsåtgärderna innan man använder det, för att se till att man inte blir skadad. Dessa försiktighetsåtgärder inkluderar att använda skyddande glasögon och handskar som ser till att du inte skadas av borsyran.

Kom ihåg att det i slutändan är upp till dig att bestämma vilken metod som är bäst för din vägg. Om du inte har särskilt smutsiga och dammiga väggar så kommer du säkert att vilja undvika de mer extrema metoderna som att använda borsyra eller en högtrycktvätt.

Städtips från städare Linda på Flyttstädning Kumla