Vårstädning av kontoret – Guide till en storstädning

Vintern är över och hand i hand med vårens intåg så går ännu en förkylningsperiod till ända. Tyvärr så kan många av vinterns bakterier fortfarande gömma sig på olika ställen av ditt kontor, där de bara ligger och väntar på att infektera nästa ovetande person som kommer i kontakt med dem.

Tips för en hälsosam vårstädning av kontoret: fokusera på bakterietäta områden

så storstädar du kontoret till vårenÄven fast ett städat, rent och organiserat kontor alltid är bra för att hålla arbetsmiljön hälsosam, så kan en extra vårstädning på de rätta ställena fräscha upp hela kontoret ytterligare. Detta är ett utmärkt tillfälle för att fokusera städningen på de ställen där bakterierna mest troligt ligger och lurar.

Personalrummet/Köket

Detta är platsen där all personal hanterar mat, dryck och mellanmål, så det är viktigt att man håller det så rent som möjligt. Ditt personalrum och diskbänk har sannolikt den största grogrunden för bakterier än någon annan plats förutom badrummet. Man bör vara särskilt noggrann med att desinfektera diskbänken, kranen, svampar, köksbänkar, besticklådor samt skåphandtag. Kylskåpet bör få en djuprengöring och all bortglömd mat slängas. Glöm inte att rengöra kaffemaskinen också då denna är känd för att vara extra attraktiv för bakterier.

Badrummet

Man tänker oftast på toalettstolen som det mest bakterieinfekterade stället i hela badrummet, men andra ställen som man ofta rör och tar på kan faktiskt innehålla fler bakterier. Även fast det är särskilt viktigt att hålla toalettstol och handfat rena, så bör man också ägna lite extra uppmärksamhet på de andra ställen som man tar på, såsom kranar, dörrknoppar, tvålpumpar samt handtorkshållare.

Receptionen

Detta är stället som tar emot mest folk av hela kontoret och gör det således extra benäget att samla upp bakterier. Besökare går in och ut hela dagen och introducerar hela tiden nya hot för de anställdas hälsa. Alla möbler och övrig inredning i er reception bör därför alltid hållas rena. En pumpflaska med desinfektionsmedel på receptionsdisken erbjuder alla besökare ett smidigt sätt att döda bakterier, och inte bara på väg in på ditt kontor, utan också på väg ut efter att de bläddrat i tidningar från väntrummet.

Skrivbordet

Varför skulle skrivbordet vara ett ställe där man bör oroa sig för bakterier? Jo, därför att detta är stället dit man oftast går först då man kommer till kontoret, eller dit man återvänder efter att ha varit på toaletten eller i personalrummet. Bakterierna man har med sig sprider sig över hela skrivbordet, till tangentbordet, musen, telefonen, stolarna och övrigt kontorsmaterial.

Många gillar också att äta mat och mellanmål vid skrivbordet, så att desinfektera hela skrivbordet, och då speciellt tangentbordet och musen, kan hjälpa att motverka att bakterierna sprider sig.

En enkel kontorsstädning och en djuprengöring med hjälp av en vaktmästare för eventuella reparationer får varje företag att se fräschare ut. Även fast inget kontor är helt fritt från bakterier så kan dessa tips hjälpa dig till en renare, hälsosammare och mer väldoftande arbetsmiljö för alla. Om det inte finns tillräckligt med personal för att hjälpa till med städningen överväg då att anlita en professionell städfirma för en djuprengöring varje kvartal eller för en mer regelbunden allmän städning.